RAS/RTS Pre Examination 1998 Solved Question Paper

RAS/RTS Pre Examination 1998 Solved Question Paper for General Knowledge(GK) and General Science(GS) conducted  by Rajasthan Public Service Commission(RPSC), Ajmer. Here is RAS Pre 1998 GK, GS Paper 1 Solutions, Full Question Paper, Answer Key of RAS Pre Examination 1998. For Results, Cut-Off Marks, Subject Papers.Detailed solutions are provided by Rasfreenotes.in Team for complete program click here

1.Which district has Highest Population growth during 1981-1991:
A. Jaipur
B. Banswara C. Bikaner D. Ajmer Ans: C
2. According to census 1991, the % of SC, ST in rajasthan:
A. 17.29 AND 12.44 B. 13.84 AND 6.77 C. 1729 AND 13.82 D. 12.44 AND 6.77 Ans: A
3. The main cause of frequent drought and famines in rajasthan is:
A. Degradatin of forests B. Irrational use of water C. Erratic Rainfall
D. Soil Erosion Ans: C
4. Natural Mustard Research Center is situated at:
A. Alwar B. Nagour C. Sewar D. Behror Ans: C
5. Som, Kamla, Amba irrigation Project is situated in district of:
A. Dungarpur B. Banswara C. Udaipur D. Chittor Ans: A
6. Two district of rajasthan without river are:
A. Jaisalmer,Barmer B. Jaisalmer, Jalore C. Bikaner,Churu
D. Jodhapur, Jaisalmer Ans: C
7. Which gas is used for filling baloons used for Meteorological Observation:
A. Oxygen
B. Carbon-dioxide C. Methane
D. Helium Ans: D
8. Measles(KHASARA) disease is caused by:
A. Virus B. Fungi
C. Bacteria
D. Mycoplasma Ans: A
9. Which one of the following is used for determining the structure of crystal:
A. Gamma Rays B. X-Rays
C. UV Rays
D. Visible Lights Ans: B
10. Which one of the following is a true fish: A. Star fish
B. Jelly fish C. Hag fish D. Sea horse Ans: D
11. Lichens are composite organishms made up of:
A. Fungi, Bacteria B. Fungi, Algae
C. Fungi, Bryophyta D. Algae, Bacteria Ans: B
12. Identify the parasitic(PARJIVI) plant amongs the following:
A. Pithce plant
B. Doder(AKASHBEL) C. Bladderwort
D. Sun flower Ans: B
13. Which country conducted referendum in Nov. 1997 to become member of NATO: A. Hungary
B. Poland C. Georgia D. Kuwait Ans: A
14. The fifth Asian region meeting of International Labour Organization was recently held at Bangkok on Dec. 1997 under chairmanship of :
A. Pakistan B. India
C. China
D. Bangla desh Ans:B
15. The author of “Diana, a tribute” is: A. Tim graham
B. Peter donnelly C. Julia Delano
D. Andrew Morton Ans: B
16. The biggest Type and tube industry in rajasthan is established at:
A. Kelwa
B. Kankroli C. Karoli D. Kotputli Ans: B
17. The revamped Public distribution system is operational into:
A. All district of Rajasthan
B. Tribal desert and drought prone areas C. Desert district only
D. None of above Ans: B
18. Udyog Protsahan Sansthan has been setup in rajasthan for:
A. Assisting the marketing of industrial products
B. Providing finance to sick industries
C. Providing incentives to new industrialist D. Providing training to New enterprenurs Ans: C
19. The system Governing villages through autonomous elected panchayats was evolved by:
A. Kushans B. Dravids C. Mauryas D. Aryans Ans: D
20 . Jama Masjid was built by: A. Humayun
B. Shah Jahn C. Akbar
D. Ibrahim Lodhi Ans: B
21. Euro Tunnel for fast running trains joins:
A. Holand-england B. England-france C. Belgium-holand
D. France-Luxembourg Ans: B
22. Lignite based thermal power project would come into existence at:
A. Kapurdi,jalipa, barsingsar B. Pokaran,kapurdi,jalipa
C. Palana,alwar, barsingsar
D. Ramgarh,barsingsar,suratgarh Ans: A
23. Per capita income in rajasthan in year 1996-97 at current price is:
A. Rs. 8000 B. 7500
C. 7800 D. 7000 Ans: C
24. Two cities of rajashtan included for determining the General consumer price index number for Industrial workers are: A. Kota, Jaipur
B. Kota, Beawar C. Jaipur,Ajmer D. Jaipur, Jodhpur Ans: C
25. % of electrified villages in rajasthan is: A. 90
B. 80 C. 75 D. 70 Ans: B
26. Search of gold in rajasthan is under progress:
A. Udaipur B. Kota
C. Jhalawar D. Banswara Ans: D
27. Main producer of ISABGOL, JEERA, TOMOTO is:
A. Ganganagar B. Bundi
C. Jalore D. Kota Ans: C
28. JEEVAN DHARA YOJNA is related to: A. Insurance scheme for poor
B. Construction of irrigation wells C. Providing electricity to rural poor D. Providing medical facilities
Ans: B
29. The no.of already known bones in human body are:
A. 200 B. 206 C. 220 D. 280 Ans: B
30. Recently scientist have succesfully isolated new antibiotics from the secretion of poisonous:
A. Lizards B. Snake C. Frog D. Insect Ans: B
31. Fuse wire used for safety of household have:
A. Low melting point B. High melting point C. High resistance
D. Low resistance
As: A
32. Decision to qualify a person convicted by court law has recently been taken by:
A. Govt. of India B. Supreme court
C. Election commission D. Parliament
Ans: C
33. The premdas stadium is situated at: A. Mumbai
B. Kolkata C. Dhaka D. Colambo Ans: A
34. Name of scent poetess MEERA was: A. Rana ratan singh
B. Rajkumar Bojraj C. Rana udaisingh D. Rana sanga Ans: B
35. Martyr Sagarmal Gopa belongs to: A. Jaipur
B. Bikaner C. Jodhpur D. Jaisalmer Ans: D
36. Book written by Chander-vardai is: A. Prithviraj raso
B. Prithviraj Charit C. Prithvi khyat
D. Prithvi Nath Ans: A
37. How may princely states merged to from Rajasthan:
A. 18 B. 16 C. 20 D. 19 Ans: D
38. The popular dance of shekhawati area is:
A. Ghoomar B. Gidhar C. Ger
D. Terah Tali Ans: B
39. The founder of bishnoi Sect was: A. Ramdeoji
B. Pabuji C. Jambhoji D. Harbuji Ans: C
40. Manpura-Macheri in jaipur district has been developed for:
A. Software complex
B. Hardware complex C. Leather Complex D. Handicarft complex Ans: C
41. The institution which is helping small scale industries and craftsmen by providing raw material at reasonable rates with marketing facilities for finished goods and organizing exhibitios ad training programs is:
A. RAJSICO B. RFC
C. RIICO D. RKVIB Ans: A
42. The Headquarter of first university to be established for only Physically hadicapped persons in india will be at:
A. Allahabad B. Varanasi C. Chitrakoot D. Jaipur Ans: C
43. The atmosphere is mixture of several gases. near the earth surface it contains mainly:
A. Nitrogen and oxygen
B. Nitrogen and Carbon dioxide C. Oxygen and carbondioxide D. Ethane and Oxygen
Ans: A
44. Man made satellite are stationed in the: A. Mesosphere
B. Stratrosphere C. Troposphere D. Thermosphere Ans: D
45. The title SARDAR to sardar vallabh bhai patel was given by:
A. Mahatma gandhi B. Pandit Nehru
C. Maulana Azad D. Kastur Ba Ans: A
46. Famous bardoli agitation of farmers was led by:
A. Dr. Ambedkar B. Lala lajpat rai C. Sardar Patel D. Gandhiji
Ans: C
47. Light year is unit of: A. Distance
B. Time C. Age
D. Intensity of light Ans: A
48. In a wick stove, kerosine rises up the wick due to:
A. Osmosis B. Diffusion
C. Surface tension D. Plasmolysis Ans: C
49. Pendulam clock may run fast In: A. Summer
B. Winter C. Spring
D. Rainy season Ans: B
50. Which princely state in rajasthan patronized blue pottery:
A. Bikaner B. Udaipur C. Jaipur D. Jodhpur Ans: C
51. KAILA DEVI fair is held at: A. Sawai Madhopur
B. Dholpur C. Karauli D. Hindon Ans: C
52. Famous Cenotaph(CHATARI) with eighty four pillars is situated at:
A. Kota
B. Jhalawar C. Jaipur D. Bundi Ans: D
53. Famous tribal fair of Baneshwar is held in district of:
A. Bansawar B. Dungarpur C. Udaipur D. Baran Ans: B
54. What is the color of ladies “POMCHA”: A. Red
B. Green C. Yellow D. Saffron
55. Match the following: Ans:
A. Dark continent = Africa B. Roof of world = Pamir
C. Land of thousand lakes = Finland D. Isle of pearles = Bahrain
56. The average thickness of Biosphere consisitin Air,water,soil and rock is”
A. 30 km B. 500 M C. 3 KM D. 50 KM Ans: C
57. Which one of pair is correct with respect to conservation of wild life in india:
A. Bandipur-MP
B. Corbett- Karnataka C. Kaziranga – Assam D. Kanha – UP
Ans: C rasfreenotes.in Tips:
Corbett National Park = Uttrakhand kaziranga national park = Assam bandipur national park = Karnataka
Kanha National Park = Balaghat districts of Madhya Pradesh.
58. Match the following: Ans:
A. Yellow national park – US B. Eifil tower – Paris
C. Pagoda – Myanmar D. Pyramid – Egypt
59. The direct effect of Ozone depletion would lead to:
A. Decrease in yield of plants B. Skin cancer
C. Increase in ultra violet solar radiations D. Change in climate
Ans: C
60. The main aim of IRDP(Integrated Rural Development Programmes is:
A. To provide training in rural youths
B. To give employment to landless labours C. To check desertification
D. To give employment to families living in BPL
Ans: D
61. The famous cow breeds for the production of Milk are:
A. Tharparkar, Rathi B. Rathi, Nagori
C. Malwi, Tharparkar D. Mewati, Malwi Ans: A
62. The district in rajasthan which has world’s unique habitat for birds is:
A. Alwar
B. Bharatpur C. Udaipur D. Jodhpur Ans: B
63. Central Sheep and wool research Institute is located at:
A. Bikaner B. Jasol
C. Avikanagar D. Jaisalmer Ans: C
64. District location on International boarder are:
A. Ganganagar, Bikaner, Jaisalmer, barmer B. Ganganagar, Jodhpur, Jaisalmer and Jalore
C. Ganganagar, Bikaner, Jodhpur and JALORE
D. Jalore, Jaisalamer, Barmer, and Bikaner Ans: A
65. Which country is not part of European Union:
A. France B. Germany C. Italy
D. Poland Ans: D
66. The terrorist Organization known as “PEOPLE’S WAR GROUP” is located in state:
A. Tripura B. Assam C. Nagaland D. AP
Ans: D
67. The prasar bharti act has come into existance:
A. 15th Sept. 1997 B. 15th Oct 1997 C. 15th Nov. 1997 D. 15th Dec. 1997 Ans: A
68. Who, among the following has been selected for the 33rd GYANPEETH Awards 1997:
A. Ali sardar jafri B. Abdul Quadir C. Faizi
D. Abdul Fazal Ans: A
69. The total No. of woman candidates who contested election for 12th Lok sabha from rajasthan was:
A. 18 B. 20 C. 19 D. 21 Ans: C
70. Which country sufered great loss on account of severe earthquake in Feb 1998: A. Bangladesh
B. PakistanC. Afganistan D. Tazikistan Ans: C
71. Excavation of Mohenojodaro and Harappa was vised by:
A. Lord Macualya B. Sir John Marshall C. Clive
D. Colonel Todd Ans: B
72. Famous greek ambassador magasthenes visited court of:
A. Ashoka
B. Harsha Vardhan
C. Chandragupta Maurya D. Hemu
Ans: C
73. The saltest Sea/Lake of world is: A. Caspian Sea
B. Great salt lake C. Dead sea
D. Lake van Ans: D
74. Energy crisis is major problem of rajasthan. which one of the followingg sources would be great help in the rural rajasthan:
A. Wind Energy B. Bio-Gas
C. Solar Energy
D. Thermal Energy Ans: B
75. The second highest peak of arawali range is:
A. Kumbhalgarh B. Nag pahar
C. Ser
D. Achalgarh Ans: C
76. Who was the first Governor general of India:
A. Robert clive
B. Warren Hasting C. Lord mayo
D. Lord Dalhousie Ans: B
77. Sir thomas roe, an ambassador of Jame-I of england came to india in year:
A. 1616 B. 1615 C. 1516 D. 1614 Ans: B
78. Remains of 4000 old civilization have been found near udaipur at village:
A. Jagat
B. Delwara C. Eklingji D. Ahar Ans: D
79. Establishment of Lok pal and Lokayukta in india was recommended by: A. Thakkar commission
B. Sarkaria Commission
C. Administrative reforms commissions D. Law commission
Ans: C
80. The % growth rate for the 9th five year plan has been targeted:
A. 6 B. 6.5 C. 7 D. 7.5 Ans: C
81. The 8th Summit of organization of Islamic conference was held on9-11 Dec 1997 at:
A. Saudi Arabia B. Karachi
C. Tehran D. Kuwait Ans: C
82. Falling rainfall becomes acidic due to the dissolution of the one of the following in air water:
A. Oxide of Sulphar B. Oxide of Boron
C. Hydrochloric Acid D. Nitric Acid
Ans: A
83. White rust is an important fungal disease of:
A. Wheat B. Mustand C. Rice
D. Bajra Ans: B
84. Brass is an alloy of: A. Copper and Iron
B. Zinc and Iron
C. Copper and Zinc D. Iron and Nickel Ans: C
85. Liver fluke lives in the bile dust of: A. Horse
B. Cow C. Man D. Sheep Ans: D
86. Apiculture is the scientific method related to the production of:
A. Honey B. Silk C. Apple D. Lac Ans: A
87. One group of archaebacteria are used for the production of:
A. Ethane B. Methane C. Acid
D. Alcohal Ans: 4
88. Which of the following pairs is correct: A. Bangang-Banas
B. Kothari-Luni C. Sukri-Chambal D. Jakham-Mahi Ans:D
89. The soil of Hadoti-Plateau is: A. Alluvial /KACHARI/JALOD B. Red
C. Brown
D. Medium Black Ans: D
90. The long term solution of soil salinity and alkalinity is use of:
A. Rock phosphate B. Gypsum
C. Manure D. Urea Ans: B
91. Match the following: ANS:
A.Gypsum = Jamsar
B. Copper = Kho dariba
C. Phosphate rock = Jhamar kotra
D. Lead and Zinc = Rampur-Aguncha Ans: D
92. Abnormal weather condition presently prevailing in india are attribute to:
A. Ozone hole B. Air Pollution C. El-Nino
D. Tropical cyclone Ans: C
93. Net SDP from agriculture for the year 1996-1997 in Rajasthan is estimated at about:
A. 40% B. 42% C. 44% D. 48% Ans: A
94. Out of rs. 11500 crore plan outlay for the 8th plan of rajasthan the provision of maximum amount has made for:
A. Agriculture and allied sector B. Power sector
C. Social and community service D. Rural development
Ans: B
95. From the tourism point of view there is a plan to divide rajasthan into:
A. 10 Region B. 8 Region C. 6 Region D. 4 Region Ans: C
96. Who has been recently awarded ashoka chakra by president of India:
A. Shankar ram choudhary B. Ved prakash
C. TN Seshan D. Punit datta Ans: D
97. The shalom India festival in Indian cities was organized by:
A. Germany B. France C. Nepal
D. Israel
98. The Booker price winner of 1997 is: A. Salman rushdie
B. Arundhati roy
C. Bindeshwari Pathak D. Man mohan singh Ans: B
99. The book entitled “Planning and the poor” has been authored by:
A. BS Minhas
B. Gunnar Myrdal C. LC Jain
D. LJ Jha Ans: A
100. The voluntary disclosure scheme 1997 was launches by Finance minister with effect from:
A. 1 Jan 1997 B. 1 April 1997 C. 1 June 1997 D. 1 July 1997 Ans:D

Final Destination for Haryana PSC Notes and Tests, Exclusive coverage of HPSC Prelims and Mains Syllabus, Dedicated Staff and guidence for HPSC Exams HPSC Notes brings Prelims and Mains programs for HPSC Prelims and HPSC Mains Exam preparation. Various Programs initiated by HPSC Notes are as follows:- For any doubt, Just leave us a Chat or Fill us a querry––

Hope we have satisfied your need for HPSC Prelims and Mains Preparation

Kindly review us to serve even better


HPSC Mains Test Series 2020

20 Quality mock tests and GS Mains Notes

Mains Test Series and Notes

Mains Printed Notes (With COD)


HPSC Prelims Test Series 2020

24 Quality mock tests and GS Prelims Notes

Prelims Test Series and Notes

Prelims Printed Notes (With COD)

[jetpack_subscription_form title=”Subscribe to HPSC Notes” subscribe_text=”Never Miss any HPSC important update!” subscribe_button=”Sign Me Up” show_subscribers_total=”1″]

error: Content is protected !!